پنجشنبه ۱۳۹۴/۰۱/۲۷

رئيس کميسيون شهرسازي شوراي اسلامي شهر قزوين

معماري اسلامي و ايراني بايد به مطالبه عمومي تبديل شود

رئيس کميسيون شهر سازي شورا با تأکيد بر اينکه معماري يک تفکر است و بايد نسبت به احياء و شکوفايي اين ايده در جامعه تلاش کرد، گفت: براي شروع و ادامه کار بايد تلاش کنيم تا اين عزم در شهر، استان و کشور ايجادو معماري اسلامي و ايراني به مطالبه عمومي تبديل شود.

به گزارش روابط عمومي شوراي اسلامي شهر قزوين؛ جلسه اخير کميسيون شهرسازي با دستور کار بررسي معماري اسلامي و ايراني و با حضور حسين غياثوند رياست کميسيون، مريم نخستين نايب رئيس کميسيون شهرسازي، علي صادقي نيارکي رئيس کميسيون اداري و مالي شورا، مديران مرتبط شهرداري، مشاورين پروژه تدوين دفترچه ضوابط معماري اسلامي و ايراني با عنوان "ارتقاء هويت فرهنگي شهر قزوين از طريق بهبود نما و منظر شهري، بر اساس آموزه هاي شهر اسلامي و ايراني" به منظور ارائه گزارش پيشرفت کار و برخي ديگر از کارشناسان حوزه و دانشگاه برگزار شد.

حسين غياثوند رئيس کميسيون شهرسازي در ابتداي اين جلسه با تأکيد بر ضرورت توجه ويژه مجموعه شهرداري، حوزه شهر سازي و معماري شهر قزوين و ديگر دستگاههاي مربوطه، سازندگان و مردم به آموزه ها و مباني اسلامي و ايراني در شهرسازي گفت: اگر ما متوليان بسترهاي فرهنگي و اجتماعي معماري اسلامي و ايراني را در جامعه ايجاد کنيم، معماري ايراني و اسلامي براي مسئولان و مردم به يک باور تبديل مي شود.

وي افزود: هدف ما بودن و يا نبودن معماري و تنها صحبت و شعار دادن نيست و مي خواهيم اين موضوع به مطالبه عمومي تبديل شودو مردم از اجراي آن استقبال کنند چراکه با همياري و اهتمام آنها مسئولان نيز توجه ويژه به اين بخش خواهند داشت.

اين عضو شورا با يادآوري اين نکته که حوزه معماري اسلامي وسيع بوده و هرچه در اين بخش پژوهش کنيم باز هم نيازمند تحقيق و بررسي هستيم، اضافه کرد: بنا داريم اين بحثها را به نقطه شروع کار برسيم و در پايان سال ضوابط و الگوي تدوين شده را به مجموعه شهرداري و سازمان نظام مهندسي ابلاغ کنيم.

به گفته اين مقام مسئول، ضوابط معماري اسلامي و ايراني در طراحي پلها، ساختمانها، مجموعه هاي تجاري، خدماتي، پارکها و ساير مکانها نيز قابليت تعميم دارد.

وي با تأکيد بر اينکه نقش معاونتها، سازمانها و نهادهاي مربوطه در تدوين و اجراي ضوابط معماري اسلامي و ايراني بسيار پررنگ است، گفت: گروههاي مختلف مردمي، نهادهاي دولتي و به ويژه غير دولتي، حوزه، دانشگاهها، مراکز علمي و پژوهشي و به ويژه رسانه ها مي توانند در چرخه ي متحدي که از اين پس براي ترويج فرهنگ معماري اصيل اسلامي و ايراني در شهر قزوين که براي الگو سازي در کل کشور شکل مي گيرد، عضو باشند.

غياثوند با انتقاد از بي توجهي ادارات و نهادها، برخي دانشگاهها، بانکها و برجهاي تجاري به استفاده از نماي کامپوزيت و شيشه در نماهاي اين ساختمانها، بيان کرد: اگر دستگاهها به معماري اسلامي و ايراني بي توجه باشند، اين نهضت نمي تواند در شهر و حتي کشور شکل بگيردو مردم اهميت موضوع را درک نخواهند کرد.

رياست کميسيون شهرسازي در ادامه با اشاره به توجه ديگر کشورهاي اسلامي به معماري اسلامي و اينکه معماري ايراني در بين ديگر مسلمانان جهان از جايگاه بالايي برخوردار است، ادامه داد: با الگو پذيري از ديگر کشوهاي اسلامي و شکوفايي پتانسيلها و جذابيتهاي موجود و توجه به اينکه دبيرخانه دائمي مجمع جهاني شهر اسلامي در قزوين داير شده مي توانيم معماري اسلامي و ايراني را احياء نماييم.

وي بر ارائه الگو و نمونه عيني از اين نوع معماري در شهر تأکيد کردو گفت: ضمن اتمام طراحي ضوابط مربوطه بايد خروجي کار در قالب ساختماني با نماي اسلامي و ايراني به مخاطبين ارائه شود ضمن اينکه علتهاي تمايل برخي به استفاده از نماي غربي و يا کامپوزيت و شيشه بايد بررسي شده و در دفترچه ضوابط معماري براي عدم استفاده از آنها پاسخ قانع کننده داده شود.

استفاده از نظرات گروههاي مختلف در تدوين ضوابط معماري اسلامي و ايراني

دکتر خطيبي مشاور طرح و نماينده دانشگاه آزاد اسلامي در اين جلسه زواياي مختلف گنجانده شده در دفترچه معماري اسلامي و ايراني را تشريح کردو در ادامه گفت: براي اولين بار است که چنين طرحي در مقياس کل شهر قزوين انجام مي شودو تحرير پيوست فرهنگي و اجتماعي با شناخت گروههاي ذينفع مهم خواهد بود، چراکه نظر آنها در طراحي نماي مناسب براي ساختمانها مهم است و ايده هاي مديران دستگاهها و کارشناسان، صاحب نظران، اساتيد حوزه و دانشگاه و مردم نيز در اين چرخه مهم خواهد بود.

وي با بيان اينکه از طرح هاي ديگر تهيه شده براي شهر استفاده کنيم و ضمن نگاه کلي به شهر،تأثير عوامل اقليمي، جغرافيايي، اجتماعي و فرهنگي را نيز در نظر مي گيريم، افزود:

اصل کار در اين است که آموزه هاي اسلامي را به شکل مصداقي، کالبدي و طراحي درآوريم،

کار ميداني خواهيم داشت و ضمن تقسيم شهر به سه بخش براي تحليل جداره ها و گونه شناسي نماهاي ساختماني در خيابانها و ميادين، به طبقه بندي کاربري ها و تحليل هاي مربوطه اقدام کنيم.

خطيبي افزود: بررسي کلي به لحاظ کف، بدنه و اجراي کالبدي فضاي شهري داشته باشيم و به دليل حساسيت کار، بررسي ميداني و تهيه آرشيو را در دستور کار خود داده ايم.

وي در پايان يادآورشد: در مباني نظري دنبال مدل مفهومي از شهر بوديم، در بخش زيبايي شناسي، سيما و منظر شهري، زواياي انساني، توجه به طبيعت، بررسي و تحليل تجارب شهرهاي مشابه، چارچوب نظري و استخراج معيارها و شاخص هاي سنجش نيز اقدامات مهمي صورت گرفته است.

معماري اسلامي يک تفکر است

کميل يزدي مشاور مذهبي طرح با بيان اينکه در شرايط موجود و ضمن تدوين دفترچه ضوابط معماري اسلامي و ايراني بيشتر مي توان در بخش جهت دهي تلاش کرد، گفت: تفکيک خانه به فضاي بيروني و دروني در خانه هاي قديمي تعريف شده بود و در طراحي امروزي با بهره گيري از معماري اسلامي و ايراني بايد به اين چهارچوب و الگو مشخص برسيم.

وي ادامه داد: براي تغيير در رفتارها و برخوردها در زندگي امروز شهر نشيني نيز بايد کوشيد.

يزدي يادآور شد: معماري اسلامي در دين اسلام نما نبوده و بلکه يک تفکر است و در آن بايد به رفتارها، عقايد، اعتقادات جامعه نيز اهميت داد.

در ادامه جلسه فرزانه نظري پور معاونت شهرسازي و معماري شهرداري قزوين، سعيد وزيري نژاد مدير عامل سازمان فرهنگي ورزشي، سعيد ميزاني مدير عامل سازمان زيبا سازي و محمد اسماعيل حافظي مدير عامل سازمان خدمات طراحي شهرداري نظرات و پيشنهادات خود را براي پيشرف کار بيان کردند و اقداماتي را که مي توانند در دستگاه مربوطه خود براي تبديل نمودن معماري اسلامي و ايراني به مطالبه عمومي انجام شود، بيان کردند.

پايان پيام/1148/فروردين94

تصاویر مرتبط